Trwa ładowanie...
d1awmhc
04-01-2019 08:14

Kruche ciasteczka z masą krówkową. Trudno się im oprzeć

Przepis

Ciasteczka z gwiazdką, które posmakują małym i dużym łasuchom. - Są bardzo, bardzo smaczne, z dużą ilością korzennych przypraw, maślane, aromatyczne, kruche. Przełożyłam je masą krówkową o smaku orzechowym, ale można użyć innego smaku masy kajmakowej - radzi autorka bloga "Mała Cukierenka".

d1awmhc
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki
  • 220 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko (w tej samej temperaturze co masło)
  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka wody
  • około 300-350 g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam o smaku orzechowym)
  • cukier puder do posypania
Przepis

Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przyprawy, sól i wymieszać łyżką. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto będzie się trochę kruszyć, nie będzie bardzo elastyczne).

Ciasto zawinąć z folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka (moja foremka miała średnicę 7 cm) i układać je na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową do wypieków. W połowie ciasteczek mniejszą wycinaczką wyciąć środek. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostygnięcia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (z ciasteczkami należy postępować ostrożnie, ponieważ są dosyć kruche). Masę krówkową przełożyć do rondelka i zagotować, mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją jeszcze przez około 1-2 minuty (należy pamiętać o mieszaniu). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15 minut. Ciasteczka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem.

Na całe ciasteczka nakładać 1 sporą łyżeczkę ciepłej masy krówkowej i nakryć ciasteczkami z wyciętym środkiem, lekko docisnąć i odstawić ciasteczka na około 1-2 godziny.

Kruche ciasteczka z masą krówkową. Trudno się im oprzeć
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1awmhc
d1awmhc
d1awmhc
d1awmhc
Więcej tematów
d1awmhc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj