Kruche ciasteczka z masą krówkową. Trudno się im oprzeć
Ciasteczka z gwiazdką, które posmakują małym i dużym łasuchom. - Są bardzo, bardzo smaczne, z dużą ilością korzennych przypraw, maślane, aromatyczne, kruche. Przełożyłam je masą krówkową o smaku orzechowym, ale można użyć innego smaku masy kajmakowej - radzi autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 220 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko (w tej samej temperaturze co masło)
- 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka wody
- około 300-350 g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam o smaku orzechowym)
- cukier puder do posypania
Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przyprawy, sól i wymieszać łyżką. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto będzie się trochę kruszyć, nie będzie bardzo elastyczne).
Ciasto zawinąć z folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka (moja foremka miała średnicę 7 cm) i układać je na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową do wypieków. W połowie ciasteczek mniejszą wycinaczką wyciąć środek. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostygnięcia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (z ciasteczkami należy postępować ostrożnie, ponieważ są dosyć kruche). Masę krówkową przełożyć do rondelka i zagotować, mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją jeszcze przez około 1-2 minuty (należy pamiętać o mieszaniu). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15 minut. Ciasteczka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem.
Na całe ciasteczka nakładać 1 sporą łyżeczkę ciepłej masy krówkowej i nakryć ciasteczkami z wyciętym środkiem, lekko docisnąć i odstawić ciasteczka na około 1-2 godziny.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze