Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
Nowa odsłona drobiowych kotlecików. Są przepyszne i rozpływają się w ustach. Lekko czosnkowa marynata służy za aromatyczną panierkę oraz sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. Przepis pochodzi z bloga Di bloguje od Diany Rusiłowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 podwójna pierś z kurczaka (spora; około 500-600 g) Marynata:
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany (płaskie)
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli (można według smaku)
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz (do smaku)
- olej do smażenia
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
Umytą oraz osuszoną pierś przekroić na dwie części i następnie delikatnie po skosie pokroić na plastry o grubości 1 cm. Mięso dokładnie pokryć marynatą oraz wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na rozgrzanym oleju należy smażyć kotleciki. Powinny być zarumienione z obu stron. Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze