Trwa ładowanie...
d2cpx6o
d2cpx6o

Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy

Przepis

"Placki z cukinii mogłabym jeść codziennie. Tym razem chciałabym was zachęcić do przygotowania placków w wersji podstawowej, które są naprawdę rewelacyjne, puszyste, delikatne oraz bardzo aromatyczne. Najbardziej smakują w wersji solo, ale można podać je z dowolnym sosem lub surówką ze świeżych warzyw" - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".

2.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy
Di bloguje
Składniki
  • 1 cukinia (niewielka, moja ważyła około 300 g)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej (czubate)
  • 1 cebula (mała)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przepis
  • Umytą cukinię zetrzeć (młodą ze skórką) na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, a białka ubić na sztywną pianę.
  • W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę oraz żółtka.
  • Na końcu całość delikatnie połączyć z pianą z białek.
  • Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem).
  • Placki smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
6
Share
d2cpx6o
d2cpx6o
d2cpx6o
d2cpx6o
d2cpx6o