Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy

"Placki z cukinii mogłabym jeść codziennie. Tym razem chciałabym was zachęcić do przygotowania placków w wersji podstawowej, które są naprawdę rewelacyjne, puszyste, delikatne oraz bardzo aromatyczne. Najbardziej smakują w wersji solo, ale można podać je z dowolnym sosem lub surówką ze świeżych warzyw" - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".

Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczyZamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 1 cukinia (niewielka, moja ważyła około 300 g)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej (czubate)
  • 1 cebula (mała)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przepis

  • Umytą cukinię zetrzeć (młodą ze skórką) na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, a białka ubić na sztywną pianę.
  • W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę oraz żółtka.
  • Na końcu całość delikatnie połączyć z pianą z białek.
  • Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem).
  • Placki smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇