Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy
"Placki z cukinii mogłabym jeść codziennie. Tym razem chciałabym was zachęcić do przygotowania placków w wersji podstawowej, które są naprawdę rewelacyjne, puszyste, delikatne oraz bardzo aromatyczne. Najbardziej smakują w wersji solo, ale można podać je z dowolnym sosem lub surówką ze świeżych warzyw" - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Umytą cukinię zetrzeć (młodą ze skórką) na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, a białka ubić na sztywną pianę.
- W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę oraz żółtka.
- Na końcu całość delikatnie połączyć z pianą z białek.
- Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem).
- Placki smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze