Trwa ładowanie...
dlfhwbn
dlfhwbn

Drożdżowe naleśniki w prostym przepisie

Przepis

Naleśniki kochają prawie wszystkie dzieci, a i dorośli nimi nie pogardzą. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy mleko lub woda, mąką, jajka, szczypta soli, trochę masła i gotowe. - Dzisiaj proponuję naleśniki drożdżowe według przepisu z książki Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Naleśniki z kremem mascarpone
Królestwo garów
Składniki
  • 750 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 30 g cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
  • skórka otarta z cytryny
  • masło klarowane do smażenia
Przepis
  • Do miseczki wsypać drożdże, wlać trochę mleka, wsypać cukier i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, skórkę otartą z cytryny, wlać mleko i drożdże. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Do ciasta wsypać szczyptę soli i wymieszać.
  • Patelnię rozgrzać, wlać łyżeczkę masła, rozprowadzić je po całej patelni. Łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni.
  • Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką.
  • Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
  • Naleśniki podałam z bitą śmietaną z serkiem mascarpone i wiśniami.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Drożdżowe naleśniki w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dlfhwbn
dlfhwbn
dlfhwbn
dlfhwbn
Więcej tematów
dlfhwbn