Drożdżowe naleśniki w prostym przepisie
Naleśniki kochają prawie wszystkie dzieci, a i dorośli nimi nie pogardzą. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy mleko lub woda, mąką, jajka, szczypta soli, trochę masła i gotowe. - Dzisiaj proponuję naleśniki drożdżowe według przepisu z książki Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do miseczki wsypać drożdże, wlać trochę mleka, wsypać cukier i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać.
- Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, skórkę otartą z cytryny, wlać mleko i drożdże. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Do ciasta wsypać szczyptę soli i wymieszać.
- Patelnię rozgrzać, wlać łyżeczkę masła, rozprowadzić je po całej patelni. Łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni.
- Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką.
- Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
- Naleśniki podałam z bitą śmietaną z serkiem mascarpone i wiśniami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl