Proste i domowe ciasto ze śliwkami. Wspaniale pachnie, a smakuje jeszcze lepiej
Poznajcie przepis na bardzo smaczne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Cudownie pachnie korzennymi przyprawami, wanilią oraz podpieczonymi owocami. Soczyste śliwki w cynamonowo-kardamonowym cieście tworzą doskonałe zestawienie. Ten pyszny przepis wędruje do was prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 600 g umytych, przepołowionych i wypestkowanych śliwek.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i goździkami. Jajka ubij z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj aromat waniliowy i powoli, ciągle miksując, wlej olej. Wsyp mąkę i wymieszaj całość mikserem. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce (skórką do dołu). Piecz w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół) na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika najlepiej od razu zdejmij obręcz. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Zobacz także przepis na mini tarty czekoladowe z solonym karmelem od "Mała Cukierenka":
Polecamy także przepis na Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia
Zobacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze