Placek ze śliwkami w cieście francuskim
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 25 dag mąki, 4 dag cukru, 3 dag masła, 1 jajko, 0,5 dag drożdży, pół szklanki mleka, 8 dag masła lub margaryny, o,5 kg śliwek, 20 dag cukru, cynamon, 1/2 jaja do smarowania tłuszcz do blachy
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wałkujemy w kształcie prostokąta do grubości 1 cm, Na środek należy położyć połowę masła, nakryć jednym brzegiem ciasta, ułozyc na nim pozostałe ciasto i przykryć drugim brzegiem ciasta. Przewałkować je trzy razy, lekko naciskając wałkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować do grubości 0,75 cm połozyć na wytłuszczoną blachę i posmarować jajkiem. Na tak przygotowany spód ułozyć połówki śliwek bez pestek, posypać cukrem i cynamonem i piec w goracym piekarniku.
Przepis dodał użytkownik Agata
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze