Trwa ładowanie...
deyqm6l
13-10-2015 09:54

Placek ze śliwkami w cieście francuskim

Przepis
Oceń jako pierwszy:
deyqm6l
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Składniki
  • 25 dag mąki, 4 dag cukru, 3 dag masła, 1 jajko, 0,5 dag drożdży, pół szklanki mleka, 8 dag masła lub margaryny, o,5 kg śliwek, 20 dag cukru, cynamon, 1/2 jaja do smarowania tłuszcz do blachy
Przepis

Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wałkujemy w kształcie prostokąta do grubości 1 cm, Na środek należy położyć połowę masła, nakryć jednym brzegiem ciasta, ułozyc na nim pozostałe ciasto i przykryć drugim brzegiem ciasta. Przewałkować je trzy razy, lekko naciskając wałkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować do grubości 0,75 cm połozyć na wytłuszczoną blachę i posmarować jajkiem. Na tak przygotowany spód ułozyć połówki śliwek bez pestek, posypać cukrem i cynamonem i piec w goracym piekarniku.

Przepis dodał użytkownik Agata

Placek ze śliwkami w cieście francuskim
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
deyqm6l
deyqm6l
deyqm6l
deyqm6l
Więcej tematów
deyqm6l