Trwa ładowanie...
d3t7axm
17-12-2018 09:59

Bolani. Faszerowane placki z Afganistanu

Przepis

- Te placki przypominające pierogi albo calzone są tradycyjnym daniem z Afganistanu i nadziewa się je zazwyczaj gotowanymi ziemniakami i zasmażaną cebulą lub porem. Ale, rzecz jasna, można włożyć do nich cokolwiek, co nam akurat zostało. Tylko pomyśl, możesz wcisnąć do środka resztki sosu z soczewicy, który został po wieczornym tacos - pisze Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka książki "Zielone Boże Narodzenie".

d3t7axm
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zielone Boże Narodzenie
Źródło: Zielone Boże Narodzenie
Składniki

Placek:

  • 2 czubate szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 12½ g świeżych drożdży (⅛ opakowania)
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 3-4 obrane gotowane ziemniaki
  • 1 cały por
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ zielonej papryczki chili
  • 1 doniczka kolendry albo pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa do smażenia
Przepis

Drożdże pokrusz w misce, wlej wodę i rozrób. Dodaj sól i mąkę i wyrób ciasto. Zostaw je na godzinę pod ścierką, żeby wyrosło. Pora pokrój na kawałki, włóż do durszlaka i starannie opłucz. Czosnek obierz i posiekaj razem z chili.

Pora podsmażaj na odrobinie oliwy, aż zmięknie, dodaj czosnek i chili i smaż jeszcze chwilę. Ziemniaki rozgnieć widelcem i dołóż je z posiekaną kolendrą lub pietruszką do podsmażonego pora. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto podziel na 5 części. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj każdy kawałek na okrągły placek, przypominający mały spód do pizzy. Na połówkę placka nałóż łyżkę nadzienia, a później złóż go na pół. Zagnieć brzegi. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, połóż na niej bolani, przygnieć je trochę drewnianą łopatką i smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Placki podawaj najlepiej z dipem z owsianego crème fraîche.

Przepis pochodzi z książki Karoline Jönsson "Zielone Boże Narodzenie"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bolani. Faszerowane placki z Afganistanu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj