ycipk-2c2wm5
ycipk-2c2wm5

Bigos z winem i śliwkami. Pachnie wędzonką i przyprawami

Przepis

Bigos, czyli klasyk w polskiej kuchni, pysznie smakuje nie tylko od święta. Przygotowany z suszonymi śliwkami najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i winem bigos zaskoczy smakiem nawet najbardziej wymagających. Warto pamiętać o aromatycznych przyprawach i niepłukaniu kapusty kiszonej, co jest częstym błędem. Jeśli zaopatrzymy się w dobry produkt, obroni się sam i jako baza do bigosu sprawdzi się idealnie. Sprawdzony przepis na to danie prosto z "Mientablog".

Trwa ładowanie...
ycipk-2c2wm5
Zdjęcie www.mientablog.com
Podziel się
Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów
  • duża cebula czosnkowa
  • łyżka masła
  • 150 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej
  • 12 sztuk suszonych śliwek
  • pół butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy Dijon
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżeczka pieprzu mielonego
Przepis

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty. Dobrze jest przygotować bigos dzień wcześniej i przed podaniem gotować go kolejne 2-3 godziny. Wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Zobacz także: tradycyjne jabłka w cieście - prosty przepis

ycipk-2c2wm5

Polecamy wideo: Coroczne kiszenie kapusty w Muzeum Wsi Lubelskiej

ycipk-2c2wm5
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2c2wm5
ycipk-2c2wm5