Bigos z winem i śliwkami. Pachnie wędzonką i przyprawami
Bigos, czyli klasyk w polskiej kuchni, pysznie smakuje nie tylko od święta. Przygotowany z suszonymi śliwkami najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i winem bigos zaskoczy smakiem nawet najbardziej wymagających. Warto pamiętać o aromatycznych przyprawach i niepłukaniu kapusty kiszonej, co jest częstym błędem. Jeśli zaopatrzymy się w dobry produkt, obroni się sam i jako baza do bigosu sprawdzi się idealnie. Sprawdzony przepis na to danie prosto z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-5 |
Okazja: |
- 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów
- duża cebula czosnkowa
- łyżka masła
- 150 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej
- 12 sztuk suszonych śliwek
- pół butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżka musztardy Dijon
- 4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka lubczyku
- łyżeczka pieprzu mielonego
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty. Dobrze jest przygotować bigos dzień wcześniej i przed podaniem gotować go kolejne 2-3 godziny. Wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Zobacz także: tradycyjne jabłka w cieście - prosty przepis
src="https://d.wpimg.pl/488723660-1695250101/jabcie.jpg"/>
Polecamy wideo: Coroczne kiszenie kapusty w Muzeum Wsi Lubelskiej
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze