Trwa ładowanie...
darfvea
13-12-2017 09:39

Bigos z winem i śliwkami. Pachnie wędzonką i przyprawami

Przepis

Bigos, czyli klasyk w polskiej kuchni, pysznie smakuje nie tylko od święta. Przygotowany z suszonymi śliwkami najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i winem bigos zaskoczy smakiem nawet najbardziej wymagających. Warto pamiętać o aromatycznych przyprawach i niepłukaniu kapusty kiszonej, co jest częstym błędem. Jeśli zaopatrzymy się w dobry produkt, obroni się sam i jako baza do bigosu sprawdzi się idealnie. Sprawdzony przepis na to danie prosto z "Mientablog".

darfvea
4.4
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Okazja:
www.mientablog.com
Źródło: www.mientablog.com
Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów
  • duża cebula czosnkowa
  • łyżka masła
  • 150 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej
  • 12 sztuk suszonych śliwek
  • pół butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy Dijon
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżeczka pieprzu mielonego
Przepis

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty. Dobrze jest przygotować bigos dzień wcześniej i przed podaniem gotować go kolejne 2-3 godziny. Wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Zobacz także: tradycyjne jabłka w cieście - prosty przepis
src="https://d.wpimg.pl/488723660-1695250101/jabcie.jpg"/>

Polecamy wideo: Coroczne kiszenie kapusty w Muzeum Wsi Lubelskiej

Bigos z winem i śliwkami. Pachnie wędzonką i przyprawami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
45

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj