Placki
Placki są jednym z najwdzięczniejszych dań, jakie możemy przygotować. Nie dość, że są proste w przygotowaniu, to możemy przyrządzić je na tyle sposobów, na ile mamy ochotę. Świetnie smakują bowiem na słodko, z dodatkiem owoców, ale mogą też występować w formie bardziej wytrawnej.
Placki to nic innego, jak usmażone na patelni ciasto, przygotowane z mąki, jajek i mleka (najlepiej ciepłego). Z grubsza więc ciasto na placki przypomina ciasto naleśnikowe, ale jest nieco gęstsze. Przygotowując placki, można dodać do wymienionych trzech składników także odrobinę proszku do pieczenia, aby wyszły bardziej puszyste.
Tak przygotowane ciasto należy usmażyć na patelni, formując z niego małe placuszki. Po chwili danie jest gotowe, a my możemy wykazać się nieograniczoną kulinarną wyobraźnią w ich dekorowaniu. Możemy oczywiście posypać je cukrem pudrem, polać śmietaną lub jogurtem, ale placki będą wyglądały jeszcze bardziej efektownie, gdy weźmiemy do ręki owoce. Mogą to być maliny, truskawki, żurawina, borówki lub inne, które mamy na podorędziu. Tak udekorowane placki możemy jeszcze potraktować jogurtem lub dowolnym syropem, a nawet płynnym miodem lub dżemem, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie posiłki.
Z dodatkami do placków możemy jednak zaszaleć jeszcze wcześniej. Kiedy mamy przygotowane ciasto, wybrane owoce można dodać już wtedy. Należy jednak pamiętać, aby po wrzuceniu do ciasta truskawek lub malin nie mieszać ich mikserem, ponieważ z owoców zrobi się jednolita masa, a placki z wyraźnymi owocami wewnątrz wyglądają znacznie apetyczniej.
Oczywiście to nie są jedyne owoce, które można dodać przed smażeniem. Jabłko pokrojone w słupki lub starte, rabarbar, śliwki, bakalie czy banan – to wszystko może znaleźć się w cieście na placki. W kulinarnym eksperymentowaniu ograniczają nas jedynie własne upodobania smakowe.
Czy jednak placki muszą występować jedynie w formie słodkiej? Oczywiście, że nie! Placki przygotowane w wersji „uniwersalnej”, czyli tej bez żadnych dodatków do ciasta, o której jest mowa wyżej, najczęściej spotkamy polane czekoladą lub z dodatkiem bitej śmietany, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je bardziej wytrawną polewą. Mogą być zatopione w sosie tatarskim albo, jeśli ktoś lubi, można położyć na nie trochę żółtego sera i zjeść z odrobiną keczupu.
Placki można przyrządzać na milion sposobów – wszystko wedle gustu.