Trwa ładowanie...
dgnj6fg
dgnj6fg

Pierogi jarskie na wigilię z kaszą i twarogiem

Przepis

Na wigilijnym stole najczęściej lądują pierogi z kapustą i grzybami. Jednak w moim rodzinnym domu od lat podaje się pierożki z kaszą gryczaną i białym serem. Są naprawdę smaczne i bardzo sycące Lubię je zarówno z wody, jak i podsmażone na masełku z cebulką.

3.8
(5 głosów)
Oceń:
dgnj6fg
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Pierogi jarskie na wigilię z kaszą i twarogiem
Fotolia
Pierogi jarskie na wigilię z kaszą i twarogiem
Składniki
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka
Przepis

Zagnieść ciasto z podanych składników. Odłożyć na ok 15 min. Kaszę ugotować na sypko. Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ser połączyć z kaszą i przemielić przez maszynkę. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać. Z ciasta zrobić wałek i podzielić na ok. 30 krążków. Farszem nadziewać pierogi. Ugotować, osączyć i podsmażyć na maśle ze zrumienioną na złoto cebulką.

Przepis dodał użytkownik aneczka_chomik2

Pierogi jarskie na wigilię z kaszą i twarogiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dgnj6fg

Podziel się opinią

Share
dgnj6fg
dgnj6fg

dgnj6fg
dgnj6fg
dgnj6fg