Trwa ładowanie...
d4gs0ei
10-08-2020 11:24

Przepis na naleśniki z jagodami i mascarpone. Idealny letni obiad

Przepis

Sezon na jagody w pełni. Warto więc czerpać z niego jak najwięcej. Co powiecie na naleśniki z jagodami i mascarpone? To kwintesencja letnich smaków. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d4gs0ei
4.6
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej bio
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 250 ml pełnego mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia

Nadzienie:

  • 400 g jagód leśnych
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 200 g mascarpone
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru z wanilią bio
Przepis
  • Jajka, mąkę, masło i szczyptę soli łączymy w jednolitą masę, aby nie było grudek mąki. Wlewamy mleko cienkim strumieniem i miksujemy.
  • Przykrywamy naczynie z ciastem folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Do rondelka wkładamy miód i wsypujemy opłukane jagody. Podgrzewamy na małym ogniu aż jagody puszczą sok. Gotujemy jeszcze 3 minuty i wyłączamy grzanie. Odstawiamy.
  • Śmietanę i cukier umieszczamy w kielichu blendera. MIksujemy aż powstanie puszysta masa i dodajemy mascarpone. MIksujemy razem i odstawiamy.
  • Patelnię z nieprzywierającą powłoką ( u mnie średnica 20 cm) rozgrzewamy na średnim ogniu. Smarujemy cieniutką warstwą masła klarowanego i partiami wlewamy ciasto.
  • Manewrujemy patelnią, aby przykryć jej powierzchnię cienką warstwą ciasta. Smażymy przez 2 do 3 minut, aż naleśnik nabierze złotobrązowego koloru, a następnie odwracamy go szpatułką i smażymy po drugiej stronie przez jeszcze jedną minutę.
  • Odkładamy na podgrzany talerz i smażymy kolejne. Powinno być 8 naleśników.
  • Na każdym rozkładamy mascarpone i polewamy łyżką jagód razem z soem, zwijamy w rulon lub w kopertę. Podajemy polewając jagodami i sosem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis na naleśniki z jagodami i mascarpone. Idealny letni obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gs0ei
d4gs0ei
d4gs0ei
d4gs0ei
Więcej tematów
d4gs0ei

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj