Kaczka ze śliwką w miodzie. Według receptury z 1910 r.
Kaczka to alternatywa dla mięsa z kurczaka. Warto pamiętać, aby zaczynać smażenie od zimnej patelni. Aby smakowała idealne, warto podpiec ją na koniec chwilę w piekarniku. Przepis oryginalny z bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- kilka gałązek suszonego rozmarynu (można dodać też świeżego)
- połówka jabłka
- otarta skórka z limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść mrożonych albo świeżych śliwek
- 2 piersi z kaczki
Piersi z kaczki myję i dokładnie osuszam ręcznikiem kuchennym. Skórę piersi nacinam w kratkę (nie przecinam mięsa) i układam skórą do dołu na zimnej patelni. Ważne, żeby było to właśnie na zimnej patelni z tego powodu, że z kaczki pod wpływem ciepła stopniowo zacznie się wytapiać tłuszcz. Od momentu jak tylko kaczka zacznie przyjemnie skwierczeć, to trzymam mięso z jednej strony 7 minut. Kiedy spód kaczki będzie złocisty, to obracam ją na drugą stronę i znów smażę przez kolejne 7 minut. W tym momencie przyprawiam ją pieprzem.
W czasie kiedy kaczka się smaży, to na osobnej patelni podgrzewam: miód, garść śliwek, pół jabłka pokrojonego w ćwiartki. Dodaję cynamon, skórkę z otartej limonki (może też być cytryna) oraz gałązki z suszonego rozmarynu.
Zdejmuję kaczkę z patelni i przekładam ją do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz spod kaczki dodaję do śliwek. Mieszam wszystko i zalewam tym piersi z kaczki. Wstawiam je do piekarnika na 10 minut. Piekarnik nagrzany do 180 stopni z opcją grzania góra-dół.
Zobacz także: pierogi ruskie wg przepisu z 1920 roku
src="https://d.wpimg.pl/335303923--280176608/pierogi.jpg"/>
Zobacz wideo: bażant - niedoceniane mięso
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze