Kaczka pieczona
Kiedyś kaczka pieczona była rarytasem na polskich stołach, dziś niestety jemy ją coraz rzadziej. A szkoda, ponieważ pieczone mięso z kaczki można przygotować na wiele ciekawych sposobów.
Pieczona kaczka kojarzy nam się głównie z tradycyjną kuchnią polską. Najbardziej znanym daniem z tego rodzaju mięsa jest oczywiście kaczka pieczona z jabłkami. Niegdyś był to rarytas, który gospodynie domowe przygotowywały głównie z okazji świąt lub innych ważnych uroczystości. W późniejszym czasie przyszły do nas przepisy na kaczkę przyrządzaną w stylu orientalnym, które także cieszyły się popularnoscią.
Dzisiaj dania z kaczki znajdują się głównie w kartach wykwintnych restauracji. Na co dzień zdecydowanie chętniej sięgamy po piersi z kurczaka czy udziec z indyka. Mięso z kaczki łatwo wysuszyć w piekarniku, dodatkowo jego przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu oraz jest skomplikowane – takie przynajmniej panuje przekonanie. Pieczoną kaczkę warto jednak przygotować raz na czas. Dlaczego? Ponieważ jej smak może nas naprawdę zaskoczyć. Dodatkowo jest zdrowa, bardzo sycąca i może być podana w efektowny sposób.
Kaczka pieczona – walory smakowe
Kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Potwierdzają to zarówno kucharze, jak i krytycy kulinarni, którzy szczególnie zwracają uwagę na bogaty smak pieczonej kaczki. Jest on bardzo wyrazisty, dlatego jeśli na co dzień jemy jedynie kurczaka czy indyka, raz na czas warto spróbować także aromatycznego mięsa z kaczki. Każdy, kto próbował kiedyś tego dania, wie również, że pieczona kaczka jest bardzo soczysta i niemal rozpływa się ustach.
Eksperci przekonują, że najlepsze mięso pochodzi z młodego ptaka o wadzę 1,5-2 kg. Kaczkę możemy kupić w całości – chłodzoną lub mrożoną.
Kaczka pieczona – przepisy
Jeśli zależy nam na przygotowaniu tradycyjnego dania, naszą kaczkę powinniśmy upiec z jabłkami. Jest to zdecydowanie najbardziej popularny sposób na podanie tego rodzaju drobiu. Warto jednak poznać też mniej znane przepisy. Pieczona kaczka świetnie będzie komponowała się na przykład ze smakiem pomarańczy z żurawiną. Wiele osób uwielbia także kaczkę w połączeniu ze smakiem fig lub suszonych śliwek. W niektórych regionach Polski przygotowuje się także kaczkę nadziewaną podrobami (wątróbkami i sercami) lub mięsem mielonym.