Trwa ładowanie...
d1nddke
Joanna Krzewińska

Udka z kaczki pieczone z figami

Przepis

Pieczone udka z kaczki z figami przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Tak przygotowana kaczka jest miękka, soczysta i aromatyczna. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d1nddke
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 4 nogi kaczki
  • 8 świeżych fig
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 łyżki miodu
  • 100–150 ml dobrego bulionu
  • sól
Przepis
  • Nogi kaczki położyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć na małym ogniu, aż się skóra zrumieni.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem wytopionym podczas smażenia nóg kaczki.
  • Ułożyć nogi, oprószyć solą. Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki i gałązki tymianku.
  • Miód wymieszać z cynamonem, bulionem i sokiem z pomarańczy.
  • Polać mieszaniną kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60-70 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Udka z kaczki pieczone z figami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1nddke
d1nddke
d1nddke
d1nddke
d1nddke
Więcej tematów
d1nddke