Udka z kaczki pieczone z figami
Pieczone udka z kaczki z figami przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Tak przygotowana kaczka jest miękka, soczysta i aromatyczna. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Nogi kaczki położyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć na małym ogniu, aż się skóra zrumieni.
- Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem wytopionym podczas smażenia nóg kaczki.
- Ułożyć nogi, oprószyć solą. Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki i gałązki tymianku.
- Miód wymieszać z cynamonem, bulionem i sokiem z pomarańczy.
- Polać mieszaniną kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60-70 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze