Pierś z kaczki w miodowej glazurze
Kaczka uchodzi za dość drogie i trudne do przyrządzenia mięso. To nieprawda. Z łatwością przygotujemy pyszne piersi kaczki w miodowo-musztardowej glazurze. Będą świetnie smakowały z konfiturą cebulową, opiekanymi ziemniaczkami i rzymską sałatą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 piersi kaczki ze skórą
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Piersi z kaczki oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skórę natnij w szachownicę. Natrzyj solą i pieprzem. Kaczkę podsmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, najpierw skórą do dołu, a potem z drugiej strony. Zachowaj tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przełóż do naczynia do zapiekania. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj miód, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny. Podgrzej i wymieszaj. Sosem zalej piersi kaczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10-12 minut.
Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze