Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Pierś z kaczki w miodowej glazurze

Przepis

Kaczka uchodzi za dość drogie i trudne do przyrządzenia mięso. To nieprawda. Z łatwością przygotujemy pyszne piersi kaczki w miodowo-musztardowej glazurze. Będą świetnie smakowały z konfiturą cebulową, opiekanymi ziemniaczkami i rzymską sałatą.

3.6
(46 głosów)
Oceń:
d12cji3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Pierś z kaczki w miodowej glazurze
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Przepis

Piersi z kaczki oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skórę natnij w szachownicę. Natrzyj solą i pieprzem. Kaczkę podsmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, najpierw skórą do dołu, a potem z drugiej strony. Zachowaj tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przełóż do naczynia do zapiekania. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj miód, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny. Podgrzej i wymieszaj. Sosem zalej piersi kaczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10-12 minut.

Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania

Pierś z kaczki w miodowej glazurze
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

124
55
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3