Znakomite ciasto z porzeczkami. Zachwycisz nawet teściową
Najlepsze ciasto z porzeczkami i kruszonką. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki śmietany
- czerwone porzeczki
Kruszonka:
- 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przepis
- Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli trzeba - śmietanę. Wszystko utrzeć.
- Kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać.
- Ciasto wyłożyć na blachę, położyć na nim porzeczki i posypać kruszonką.
- Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl