Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Burgery z indyka z pomidorową salsą

Przepis
4.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

d3uekuz
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 600 g mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 4 bułeczki
  • 4 liście sałaty
  • 8 podłużnych plastrów ogórka
  • sól i pieprz
    • Salsa:
  • 3 duże pomidory
  • garść posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
Przepis

Salsa: pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i odsączyć przez sitko. Przełożyć do miseczki i zmiksować z resztą składników.

Mięso wymieszać z połową salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, a następnie uformować cztery kotlety. Usmażyć na łyżce oleju (przez około 8 minut, dwa razy przewracając w tym czasie). Pieczywo przekroić na pół i opiec. Na spodzie warstwami nakładać dodatki, mięso posmarować salsą i przykryć od góry drugą częścią bułki.

Burgery z indyka z pomidorową salsą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3uekuz

Podziel się opinią

1
Share
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz