Burgery z indyka z pomidorową salsą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 600 g mielonego mięsa indyka
- 1/2 szklanki posiekanych szalotek
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka tabasco
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 4 bułeczki
- 4 liście sałaty
- 8 podłużnych plastrów ogórka
- sól i pieprz
- Salsa:
- 3 duże pomidory
- garść posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
Salsa: pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i odsączyć przez sitko. Przełożyć do miseczki i zmiksować z resztą składników.
Mięso wymieszać z połową salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, a następnie uformować cztery kotlety. Usmażyć na łyżce oleju (przez około 8 minut, dwa razy przewracając w tym czasie). Pieczywo przekroić na pół i opiec. Na spodzie warstwami nakładać dodatki, mięso posmarować salsą i przykryć od góry drugą częścią bułki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze