Trwa ładowanie...
d1fsls1
18-06-2020 11:18

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przepis

Przepyszne drożdżowe z rabarbarowym nadzieniem i kruszonką zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Smakują o niebo lepiej niż sklepowe drożdżówki. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d1fsls1
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej bio
  • 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 250 ml mleka
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łodygi rabarbaru do nadzienia

Lukier:

  • cukier puder
  • 1 łodyga rabarbaru
Przepis
  • Zaczynamy od kruszonki. W misce rozcieramy w palcach cukier, masło i mąkę do konsystencji kruszonki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  • Ciepłe mleko i 1 łyżkę cukru mieszamy w pojemniku, wkruszamy drożdże świeże lub wsypujemy suche. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęły pracować.
  • Jajka i pozostały cukier miksujemy na puszystą masę. Mąkę i sól mieszamy w osobnej misce. Dodajemy do jajek i wlewamy drożdże z mlekiem. Łączymy na małych obrotach. Cały czas miksując dodajemy porcjami kawałki masła i ekstrakt waniliowy.
  • Miksujemy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na godzinę lub półtorej.
  • Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrabiamy w misce. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy je na ok. 15 kawałków. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
  • Rabarbar kroimy na kawałki odrzucając skórę, jeżeli potrzeba.
  • Każdą porcję ciasta wałkujemy na podłużny placek, układamy na nim po kilka kawałków rabarbaru, zawijamy boki i składamy w podłużną bułeczkę, zlepiając spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Robimy lukier. Łodygę rabarbaru kroimy i miksujemy w blenderze. Przekładamy na sito, aby odciekł sok. Sok łączymy z cukrem pudrem do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy.
  • Bułeczki smarujemy mlekiem. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Polewamy rabarbarowym lukrem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fsls1
d1fsls1
d1fsls1
d1fsls1
Więcej tematów
d1fsls1