Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane
Buchty ze śliwkami są delikatne, puszyste oraz posiadają maślany smak i aromat! Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 60 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżki cukru
- 40 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 6 śliwek węgierek
- 10-20 g stopionego masła (można też użyć białka)
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- Do ciepłego, ale nie gorącego mleka należy wkruszyć drożdże i następnie dodać cukier, mąkę, żółtko oraz bardzo miękkie masło.
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, aby było puszyste i nieklejące się do dłoni.
- Ciasto podzielić na 6 porcji (około 50 g każda).
- W każdy kawałek owinąć uprzednio wypestkowaną śliwkę i uformować z niej okrągłe bułeczki.
- Bułeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem lub białkiem, które pozostało z ciasta i odstawić na minimum 30 minut, aby bardziej się napuszyły.
- Na końcu buchty wstawić do zimnego piekarnika i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być delikatnie zarumienione.
- Upieczone bułki po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze