Trwa ładowanie...
d1ifemk
21-09-2022 10:29

Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane

Przepis

Buchty ze śliwkami są delikatne, puszyste oraz posiadają maślany smak i aromat! Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

d1ifemk
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 60 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 6 śliwek węgierek
  • 10-20 g stopionego masła (można też użyć białka)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przepis
  • Do ciepłego, ale nie gorącego mleka należy wkruszyć drożdże i następnie dodać cukier, mąkę, żółtko oraz bardzo miękkie masło.
  • Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, aby było puszyste i nieklejące się do dłoni.
  • Ciasto podzielić na 6 porcji (około 50 g każda).
  • W każdy kawałek owinąć uprzednio wypestkowaną śliwkę i uformować z niej okrągłe bułeczki.
  • Bułeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem lub białkiem, które pozostało z ciasta i odstawić na minimum 30 minut, aby bardziej się napuszyły.
  • Na końcu buchty wstawić do zimnego piekarnika i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być delikatnie zarumienione.
  • Upieczone bułki po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
d1ifemk

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ifemk
d1ifemk
d1ifemk
d1ifemk
Więcej tematów
d1ifemk