Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane

Buchty ze śliwkami są delikatne, puszyste oraz posiadają maślany smak i aromat! Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślaneBuchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 60 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 6 śliwek węgierek
  • 10-20 g stopionego masła (można też użyć białka)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przepis

  • Do ciepłego, ale nie gorącego mleka należy wkruszyć drożdże i następnie dodać cukier, mąkę, żółtko oraz bardzo miękkie masło.
  • Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, aby było puszyste i nieklejące się do dłoni.
  • Ciasto podzielić na 6 porcji (około 50 g każda).
  • W każdy kawałek owinąć uprzednio wypestkowaną śliwkę i uformować z niej okrągłe bułeczki.
  • Bułeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem lub białkiem, które pozostało z ciasta i odstawić na minimum 30 minut, aby bardziej się napuszyły.
  • Na końcu buchty wstawić do zimnego piekarnika i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być delikatnie zarumienione.
  • Upieczone bułki po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów