Zupa fasolowa. Sycąca i pełna smaku
Konkurencja dla tradycyjnej grochówki. Dzięki dużej ilości warzyw jest sycąca i pełna smaku. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Zupę doprawiamy chili, czosnkiem, solą i pieprzem. Doskonale rozgrzeje nawet w chłodny dzień.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 1 szklanka białej fasoli
- pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz
- majeranek
- 2-3 ziemniaki
- 2 łodygi selera naciowego
- płatki chili
- kawałek wędzonego boczku
- opcjonalnie: pół puszki pomidorów
- Fasolę namaczamy na noc w wodzie, następnego dnia gotujemy ją (bez soli), aż będzie lekko miękka.
- Dodajemy boczek, pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki i selera naciowego, przyprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
- Gotujemy pół godziny.
- Pod koniec gotowania możemy dodać zblendowane pomidory i płatki chili. Zupa wyjdzie pyszna.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze