Zapiekanka z ciasta drożdżowego, jagód, czekolady i mascarpone
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g drobnego cukru
- 250 g mąki białej (wykorzystana mąka orkiszowa biała).
- Masa:
- 1 serek (250 g) mascarpone
- 140 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego/z prawdziwą wanilią
- 200 ml mleka
- ok. 200 g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady
- ok. 150 g jagód
- Do podania: lody waniliowe lub śmietankowe
To kolejny deser, który można przygotować bardzo szybko, jeśli ma się gotowe ciasto drożdżowe (czasem zostaje nam resztka przy okazji robienia pizzy). Jeśli nie mamy gotowego ciasta, to możemy skorzystać z poniższego przepisu. Jednak czas rośnięcia ciasta znacznie wydłuży proces przygotowania deseru. Ciasto można podawać na ciepło wraz z gałką lodów.
Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i zalewamy 50 ml letniego mleka (pamiętajmy, że mleko nie może być gorące, bo temperatura zabije drożdże). Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy tak, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-30 minut. Rozczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.
Do miski z mąką wlewamy gotowy rozczyn i mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, żeby było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i pozostawiamy, aby urosło na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Wystarczy kilka zagnieceń, aby usunąć pęcherzyki. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na kawałki wielkości ok. 3 cm. Układamy je w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, w pewnej odległości od siebie. Na wierzch ciasta wysypujemy opłukane jagody oraz kropelki czekolady.
Za pomocą miksera mieszamy serek mascarpone z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Masę wlewamy na ciasto, jagodę i czekoladę.
Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 35 minut. Ciasto powinno być zrumienione, ale nie przypalone.
Ciasto podajemy lekko ciepłe dodając do każdego kawałka gałkę lodów.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze