Trwa ładowanie...
dhysvzr
28-01-2022 10:34

Węgierski bogracz krok po kroku. Doskonała zupa na chłody

Przepis

Nazwa "bogracz" pochodzi od specjalnego kociołka, służącego do przygotowywania potraw nad ogniskiem. W Polsce pod tą nazwą kryje się również aromatyczna węgierska zupa z mięsem, papryką, ziemniakami i małymi kluseczkami tzw. czipetkami.

dhysvzr
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: from_my_point_of_view@yahoo.com
Składniki
  • 1 kg mięsa wołowego
  • kawałek mięsa rosołowego ok. 50-60 dag
  • włoszczyzna
  • 3 cebule
  • 4 papryki różnokolorowe
  • 3 pomidory (mogą być też z puszki)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • papryka ostra lub chilli (dowolnie wg upodobań)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku

Kluski czipetki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ciepła woda (na oko)
Przepis
  • Nastawić wywar z mięsa rosołowego z suszonymi warzywami, dodać 5 ziarnek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 grzybki suszone, 1 cebulę, sól, pieprz.
  • W garnku z grubym dnem (ale można też na zwykłej patelni) przesmażyć pokrojone w kostkę mięso razem z posiekaną cebulą (na smalcu lub innym tłuszczu)
  • Następnie dodać 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
  • Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić, aż wszystko będzie miękkie.
  • W międzyczasie przygotować ciasto makaronowe.
  • Prawdziwe "czipetki" powinno się lepić w formie fasolek. Jeśli nie macie cierpliwości, można zrobić z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm i pokroić je w półcentymetrowe plasterki. W czasie krojenia spłaszczą się i będą przypominać fasolki.
  • Wrzucić makaron na wrzącą wodę. Gotować do średniej miękkości. Przecedzić, przelać zimną wodą.
  • Wywar, mięso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przełożyć do jednego gara i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem (ale nie za dużo) i ostrą papryką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Węgierski bogracz krok po kroku. Doskonała zupa na chłody
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dhysvzr
dhysvzr
dhysvzr
dhysvzr
Więcej tematów
dhysvzr