Węgierski bogracz krok po kroku. Doskonała zupa na chłody
Nazwa "bogracz" pochodzi od specjalnego kociołka, służącego do przygotowywania potraw nad ogniskiem. W Polsce pod tą nazwą kryje się również aromatyczna węgierska zupa z mięsem, papryką, ziemniakami i małymi kluseczkami tzw. czipetkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Kluski czipetki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- ciepła woda (na oko)
- Nastawić wywar z mięsa rosołowego z suszonymi warzywami, dodać 5 ziarnek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 grzybki suszone, 1 cebulę, sól, pieprz.
- W garnku z grubym dnem (ale można też na zwykłej patelni) przesmażyć pokrojone w kostkę mięso razem z posiekaną cebulą (na smalcu lub innym tłuszczu)
- Następnie dodać 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
- Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić, aż wszystko będzie miękkie.
- W międzyczasie przygotować ciasto makaronowe.
- Prawdziwe "czipetki" powinno się lepić w formie fasolek. Jeśli nie macie cierpliwości, można zrobić z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm i pokroić je w półcentymetrowe plasterki. W czasie krojenia spłaszczą się i będą przypominać fasolki.
- Wrzucić makaron na wrzącą wodę. Gotować do średniej miękkości. Przecedzić, przelać zimną wodą.
- Wywar, mięso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przełożyć do jednego gara i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem (ale nie za dużo) i ostrą papryką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze