Trwa ładowanie...
d3r3fih
28-01-2022 10:34

Węgierski bogracz krok po kroku. Doskonała zupa na chłody

Przepis

Nazwa "bogracz" pochodzi od specjalnego kociołka, służącego do przygotowywania potraw nad ogniskiem. W Polsce pod tą nazwą kryje się również aromatyczna węgierska zupa z mięsem, papryką, ziemniakami i małymi kluseczkami tzw. czipetkami.

d3r3fih
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: from_my_point_of_view@yahoo.com
Składniki
  • 1 kg mięsa wołowego
  • kawałek mięsa rosołowego ok. 50-60 dag
  • włoszczyzna
  • 3 cebule
  • 4 papryki różnokolorowe
  • 3 pomidory (mogą być też z puszki)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • papryka ostra lub chilli (dowolnie wg upodobań)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku

Kluski czipetki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ciepła woda (na oko)
Przepis
  • Nastawić wywar z mięsa rosołowego z suszonymi warzywami, dodać 5 ziarnek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 grzybki suszone, 1 cebulę, sól, pieprz.
  • W garnku z grubym dnem (ale można też na zwykłej patelni) przesmażyć pokrojone w kostkę mięso razem z posiekaną cebulą (na smalcu lub innym tłuszczu)
  • Następnie dodać 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
  • Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić, aż wszystko będzie miękkie.
  • W międzyczasie przygotować ciasto makaronowe.
  • Prawdziwe "czipetki" powinno się lepić w formie fasolek. Jeśli nie macie cierpliwości, można zrobić z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm i pokroić je w półcentymetrowe plasterki. W czasie krojenia spłaszczą się i będą przypominać fasolki.
  • Wrzucić makaron na wrzącą wodę. Gotować do średniej miękkości. Przecedzić, przelać zimną wodą.
  • Wywar, mięso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przełożyć do jednego gara i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem (ale nie za dużo) i ostrą papryką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Węgierski bogracz krok po kroku. Doskonała zupa na chłody
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj