Tarta z zielonymi warzywami
Sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać te majowe smakołyki. Doskonale smakują prosto z pieca - można zapiec je w cieście francuskim z dodatkiem serów i cukinii. Pyszna i sprawdzona przekąska z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ciasto francuskie
- pół małej cukinii
- 2-3 szparagi
- 2 żółtka (białka będą do posmarowania ciasta)
- 10 dag sera goudy
- 10 dag sera pecorino (lub innego o wyrazistym smaku
- 5 cm zielonej części pora pokrojonej w cieniutkie piórka
- duża łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy stołowej
- szczypta soli
- gałka muszkatołowa
Cukinię i szparagi ścieramy na mandolinie, by uzyskać cienkie plasterki. Żółtka mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli, serami startymi na tarce, porem pokrojonym w cienkie piórka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formę 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim kładziemy ciasto francuskie. Kawałek ciasta francuskiego musi być nieco większy niż forma, a brzegi ciasta delikatnie wystawać. Ciasto francuskie nacieramy białkiem. Następnie wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową, układamy plasterki warzyw. Zawijamy wystające skrawki ciasta francuskiego, smarujemy je białkiem jajka. Posypujemy wierzch gałką muszkatołową. Pieczemy do zarumienienia (ok. 22 minuty) w temperaturze 200 stopni C.
Zobacz także: faszerowane pieczarki - idealne na grilla
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze