Trwa ładowanie...
d1t45yg

Tarta z zielonymi warzywami

Przepis

Sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać te majowe smakołyki. Doskonale smakują prosto z pieca - można zapiec je w cieście francuskim z dodatkiem serów i cukinii. Pyszna i sprawdzona przekąska z bloga "Dziękuję było pyszne".

4.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Tarta z zielonymi warzywami
www.dziekujebylopyszne.pl
Składniki
  • ciasto francuskie
  • pół małej cukinii
  • 2-3 szparagi
  • 2 żółtka (białka będą do posmarowania ciasta)
  • 10 dag sera goudy
  • 10 dag sera pecorino (lub innego o wyrazistym smaku
  • 5 cm zielonej części pora pokrojonej w cieniutkie piórka
  • duża łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy stołowej
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa
Przepis

Cukinię i szparagi ścieramy na mandolinie, by uzyskać cienkie plasterki. Żółtka mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli, serami startymi na tarce, porem pokrojonym w cienkie piórka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formę 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim kładziemy ciasto francuskie. Kawałek ciasta francuskiego musi być nieco większy niż forma, a brzegi ciasta delikatnie wystawać. Ciasto francuskie nacieramy białkiem. Następnie wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową, układamy plasterki warzyw. Zawijamy wystające skrawki ciasta francuskiego, smarujemy je białkiem jajka. Posypujemy wierzch gałką muszkatołową. Pieczemy do zarumienienia (ok. 22 minuty) w temperaturze 200 stopni C.
Zobacz także: faszerowane pieczarki - idealne na grilla

Tarta z zielonymi warzywami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
4
Share
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
Więcej tematów
d1t45yg