Trwa ładowanie...
d2l23bc
02-09-2017 20:32

Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia. Szykowny i pyszny

Przepis

Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia – idealne dla fanów kawy i owoców. Ciasto nie jest za słodkie, a za to bardzo aromatyczne, waniliowe, lekko kwaskowate od malin i podane z dodatkiem czekolady. Sprawdzony przepis z bloga* "Mała Cukierenka".*

d2l23bc
4.9
(44 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • około 120 g biszkoptów (użyłam podłużnych)
  • około 100-120 ml mocnej, zaparzonej, ostygniętej kawy

Wierzch:

  • 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 350 g gotowego sera na sernik
  • 50 g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym)
  • 15 g żelatyny
  • 100 ml zimnej wody
  • 4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 50 g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady
  • 400 g malin

Dodatkowo:

  • maliny do ozdoby
  • biała czekolada lub wiórki z białej czekolady
Przepis

Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i nasączyć je ostygniętą kawą. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z wanilią. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, że się rozpuści (potrwa to koło 30 sekund, maksymalnie 60 sekund). Zdjąć z ognia. Do ubitej śmietanki dodać ser, kawę cappuccino i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać cukier puder, wymieszać (proszę dosłodzić do smaku). Następnie cały czas mieszając mikserem stopniowo dodawać ciepłą żelatynę (ale nie gorącą), ja dodałam ją w 4 partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Do masy kawowej dodać startą czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny, najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Na wierzchu poukładać maliny i posypać je wiórkami białej czekolady. Wiórki czekolady zrobiłam sama, używając do tego obieraczki do warzyw. Ciasto przechowywać w lodówce.
Zobacz także: Proste, szybkie ciasto marchewkowe
src="https://d.wpimg.pl/176077855-610352907/ciac.jpg"/>

Polecamy wideo "Małej Cukierenki" i przepis na czekoladowe ciasto

Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia. Szykowny i pyszny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2l23bc
d2l23bc
d2l23bc
d2l23bc
Więcej tematów
d2l23bc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj