Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia. Szykowny i pyszny
Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia – idealne dla fanów kawy i owoców. Ciasto nie jest za słodkie, a za to bardzo aromatyczne, waniliowe, lekko kwaskowate od malin i podane z dodatkiem czekolady. Sprawdzony przepis z bloga* "Mała Cukierenka".*
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód:
- około 120 g biszkoptów (użyłam podłużnych)
- około 100-120 ml mocnej, zaparzonej, ostygniętej kawy
Wierzch:
- 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 350 g gotowego sera na sernik
- 50 g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym)
- 15 g żelatyny
- 100 ml zimnej wody
- 4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
- 50 g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady
- 400 g malin
Dodatkowo:
- maliny do ozdoby
- biała czekolada lub wiórki z białej czekolady
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i nasączyć je ostygniętą kawą. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z wanilią. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, że się rozpuści (potrwa to koło 30 sekund, maksymalnie 60 sekund). Zdjąć z ognia. Do ubitej śmietanki dodać ser, kawę cappuccino i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać cukier puder, wymieszać (proszę dosłodzić do smaku). Następnie cały czas mieszając mikserem stopniowo dodawać ciepłą żelatynę (ale nie gorącą), ja dodałam ją w 4 partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Do masy kawowej dodać startą czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny, najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Na wierzchu poukładać maliny i posypać je wiórkami białej czekolady. Wiórki czekolady zrobiłam sama, używając do tego obieraczki do warzyw. Ciasto przechowywać w lodówce.
Zobacz także: Proste, szybkie ciasto marchewkowe
src="https://d.wpimg.pl/176077855-610352907/ciac.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki" i przepis na czekoladowe ciasto
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze