Trwa ładowanie...
d1up1gu
d1up1gu

Szaszłyki z łososiem i ananasem

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

d1up1gu
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • • 200 g ananasa
  • • 250 g filetu z łososia
  • • 40 listków mięty
  • • 3 gałązki tymianku
  • • 3 gałązki kopru
  • • 3 g różowego pieprzu
  • • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • • 30 ml soku z cytryn Limmi
  • • sól
Przepis

Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm). Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa. Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki. Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny. Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.

Przepis dodał użytkownik kasia

Szaszłyki z łososiem i ananasem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1up1gu
d1up1gu
d1up1gu

d1up1gu
d1up1gu
d1up1gu