Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką
Soczyste i aromatyczne szaszłyki z mięsa mielonego. Będą doskonałym daniem zarówno na obiad, jak i spotkanie ze znajomymi. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki bułki tartej
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 18 śliwek suszonych
- 6 patyczków do szaszłyków
Przepis
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie.
- Mięso mielone przekładam do miski, dodaję usmażoną cebule. Wsypuję sól, pieprz, paprykę ostrą, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.
- Na patyczki od szaszłyków nadziewam po 3 śliwki suszone. Każdy szaszłyk, że śliwką oblepiam masą mięsną, następnie owijam 2 plastrami boczku.
- Szaszłyki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 190 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl