Trwa ładowanie...
d1s0jbc

Zakręcone szaszłyki. Doskonała propozycja na rodzinną kolację

Przepis

Zakręcone szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, faszerowanych szynką, ogórkiem oraz papryką, podane w pysznym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1s0jbc
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

*Składniki na sos: *

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 krople tabasco
Przepis
  • Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, nacinamy, wzdłuż, ale nie do końca i lekko rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Na środku mięsa układamy plasterki szynki, obraną pokrojoną w piórka cebulę, pokrojona w podłużne paski ogórki oraz paprykę.
  • Mięso zwijamy w roladę, kroimy na dwucentymetrowe krążki i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
  • W tym czasie, co piecze się nam mięso przygotowujemy sos, cebulę obieramy drobno kroimy, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju.
  • Następnie dodajemy przecier pomidorowy a po minucie pozostałe składniki.
  • Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty. Sos wylewamy na dno naczynia i układamy mięso.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zakręcone szaszłyki. Doskonała propozycja na rodzinną kolację
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
Więcej tematów
d1s0jbc