Deser lodowy z orzechami nerkowca. Przepis Ewy Wachowicz
Najlepszy deser na lato? Oczywiście lody. Ewa Wachowicz proponuje obłędny deser lodowy z ananasem i mleczkiem kokosowym. Do tego karmelizowane orzechy. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 cały świeży ananas
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Nerkowce w karmelu:
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki cukru brązowego
Do podania:
- bratki
- Z owocu ananasa odciąć pióropusz i skórkę. Pozbawić "oczek", odciąć twardy środek i pokroić na małe kawałki.
- Przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
- Posiekać orzechy nerkowca. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i gdy się roztopi, dorzucić posiekane orzechy. Wymieszać aby dobrze pokryły się karmelem.
- Przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia.
- Zamrożone kawałki ananasa przełożyć do miksera, wlać mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zmiksować.
- Nałożyć do pucharków. Udekorować nerkowcami w karmelu. Można ozdobić bratkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze