Nie tylko na grilla. Smakowite szaszłyki, które zrobisz w piekarniku

Szukacie pomysłu na obiad lub kolację? Dobrze trafiliście. Tym razem mamy dla was propozycję, by przygotować szaszłyki z faszerowanymi papryczkami. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Nie tylko na grilla. Smakowite szasżlyki, które zrobisz w piekarnikuNie tylko na grilla. Smakowite szasżlyki, które zrobisz w piekarniku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 ziemniaki
  • 2 opakowania małych papryczek
  • ½ łyżeczka majeranku
  • sól
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • jajko

Przepis

  • Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką oraz majerankiem, wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy mięso.
  • Papryczki kroimy na 3 części i usuwamy nasiona.
  • Każdą część papryczki nadziewamy mięsem.
  • Cebulę obieramy, kroimy w krążki, ogórki kroimy w plasterki.
  • Ziemniaki obieramy i również kroimy w grubsze plastry, solimy.
  • Wszystkie składniki nadziewamy na przemian na patyczek do szaszłyków.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby