Sernik na zimno z galaretką
Trudno o lepszy deser na upalne dni niż sernik na zimno. Nie wymaga pieczenia, spód jest z herbatników, a masę serową mieszamy z rozpuszczonymi galaretkami. Prosto, szybko i pysznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Twaróg zmielić. Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody (2 pomarańczowe rozpuścić w 0,5 litra wody, 2 malinowe rozpuścić w 0,5 litra wody).
- Twaróg podzielić na dwie połowy i każdą połowę połączyć dokładnie mikserem z jednym rodzajem galaretki.
- Blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać jeden obok drugiego herbatniki tak, aby dokładnie przykrywały blaszkę.
- Wylać na to twaróg wymieszany z galaretką pomarańczową. Na masę twarogową wyłożyć herbatniki i wylać drugą masę serową.
- Odsączyć ananasy i poukładać na serniku. Pojedynczą galaretkę rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu i zalać sernik i owoce. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl