Trwa ładowanie...
d10q0sb

Szaszłyki

123
Źródło: 123

Szaszłyki to potrawa, którą uwielbiamy robić w czasie letnich spotkań przy grillu. Nic dziwnego, szaszłyki wyglądają apetycznie, smakują wybornie i są bardzo sycące.

Gdy zaczyna się wiosna, temperatura za oknem powoli wzrasta, a słońce zaczyna ciepło nas ogrzewać, w każdym ogródku rozpoczyna się sezon grillowy. Polacy uwielbiają taki sposób spędzania czasu. Spotkania, spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz oczywiście wspólne jedzenie. Na ruszt wrzucamy wiele rzeczy. Niektórzy uwielbiają klasyczne kiełbaski, inni zdecydowanie bardziej wolą grillować steki. W naszym kraju nie brakuje też fanów grillowanych karkówek, polędwiczek czy żeberek. Wegetarianie na ruszt kładą zazwyczaj warzywa – paprykę, cukinie czy bakłażana.

Ale na polskich grillach króluje jeszcze jedna potrawa – szaszłyki. Prawdopodobnie pomysł na to danie przywieźli nam Tatarzy Krymscy, którzy musieli się często przemieszczać, dlatego mięso jagnięce nabijali na swoje szable. Gdy tylko rozpalali ognisko, kawałki mięsa piekli nad ogniem. Co więcej w języku tatarskim słowo "szaszłyk" oznacza po prostu "coś na rożnie".

Szaszłyk – składniki
Żeby zrobić klasyczne szaszłyki, potrzebujemy trzech głównych składników: mięsa, warzyw oraz ulubionej marynaty. Jakie mięso powinniśmy wybrać, by nasz danie było idealne? Tradycyjnie na nasz patyk powinniśmy nadziać wołowinę lub jagnięcinę. Jeśli nie przepadamy za tymi gatunkami mięsa, możemy przygotować wołowinę lub wieprzowinę. Nie poleca się natomiast robienia szaszłyków z kurczaka czy indyka.

Dużą dowolność mamy natomiast przy wyborze warzyw. Najczęściej kawałki mięsa przekładamy cebulą, papryką, cukinią czy bakłażanem – są to dodatki warzywne, które świetnie sprawdzają się na ruszcie.
Żeby nasza potrawa była aromatyczna, zadbajmy również o marynatę. Najczęściej przyrządzamy intensywna marynatę musztardową lub majonezową. Świetnie sprawdzają się także marynaty ziołowe. Unikajmy natomiast kupowania mięs, które sprzedawane są w gotowych marynatach. Zazwyczaj są to produkty niskiej jakości.

Szaszłyk wegetariański
Szaszłyk to potrawa, która cieszy się dużym powodzeniem także u wegetarian. Jak zrobić bezmięsne szaszłyki? Na nasze patyki możemy nabić świeże warzywa: paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki czy bakłażana. Do grillowania świetnie sprawdzi się także tofu, zwłaszcza to wędzone.

d10q0sb
d10q0sb
d10q0sb
Więcej tematów
d10q0sb

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj