Trwa ładowanie...
d4ddsym
d4ddsym

Sataye z kurczaka z orzechowym dipem

Przepis

Kurczak satay to klasyczne danie wywodzace się z kuchni tajskiej. Grillowana pierś kurczaka w formie szaszłyka podawana z sosem orzechowym to doskonały pomysł na domową imprezę.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Sataye z kurczaka z orzechowym dipem
123RF
Składniki
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania)

Sos orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • nieduża papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół cytryny
  • olej

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż jaśminowy
  • patyczki do szaszłyków
Przepis

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Oczyszczonego kurczaka pokroić w paski. Pozostałe składniki na sataye dokładnie wymieszać i natrzeć nimi mięso. Tak przyprawione nadziać na patyczki i wstawić do piekarnika na 10-12 minut.

W tym czasie pokroić w drobną kostkę cebulkę i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Wymieszać, a następnie dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sos sojowy. Całość gotować razem na średnim ogniu, redukując sos do odpowiedniej konsystencji.

Kurczaka podawać wraz z sosem i ryżem jaśminowym.

Sataye z kurczaka z orzechowym dipem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4ddsym
d4ddsym
d4ddsym
d4ddsym
d4ddsym