Sataye z kurczaka z orzechowym dipem
Kurczak satay to klasyczne danie wywodzace się z kuchni tajskiej. Grillowana pierś kurczaka w formie szaszłyka podawana z sosem orzechowym to doskonały pomysł na domową imprezę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- szczypta soli
- szczypta kminu rzymskiego
- ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania)
Sos orzechowy:
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- nieduża papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- 1 mała cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół cytryny
- olej
Dodatkowo:
- ugotowany ryż jaśminowy
- patyczki do szaszłyków
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Oczyszczonego kurczaka pokroić w paski. Pozostałe składniki na sataye dokładnie wymieszać i natrzeć nimi mięso. Tak przyprawione nadziać na patyczki i wstawić do piekarnika na 10-12 minut.
W tym czasie pokroić w drobną kostkę cebulkę i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Wymieszać, a następnie dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sos sojowy. Całość gotować razem na średnim ogniu, redukując sos do odpowiedniej konsystencji.
Kurczaka podawać wraz z sosem i ryżem jaśminowym.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze