Filety z kurczaka z ananasem. Prosty sposób na obiad
Połączenie kurczaka z ananasem sprawdzi się doskonale na obiad. Soczysta pierś kurczaka połączana ze słodkim smakiem ananasa przypadnie do gustu każdemu. Tak przygotowane mięso możemy podać z ryżem jaśminowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 filety z kurczaka (podwójne)
- 1 puszka ananasów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Przepis
- Filety myjemy, osuszamy, dzielimy na 4 porcje, nacinamy z wierzchu w krateczkę, solimy i obsmażamy na rumiano na 2 łyżkach masła na patelni.
- Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypujemy każdy kawałek 1 łyżką brązowego cukru. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Pieczemy ok. 10 min. (do rozpuszczenia cukru na mięsie).
- Po tym czasie podlewamy sokiem z puszki i układamy kawałki ananasa dookoła mięsa.
- Pieczemy przez następne 20 min. Układamy na półmisku mięso razem z upieczonymi kawałkami ananasa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl