Świąteczne muffinki piernikowe
Puszyste babeczki o korzennym aromacie to wypiek, który pokochają nie tylko dzieci. Babeczki można przygotować na ostatnią chwilę. Przepis jest prosty i szybki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 150 ml pełnotłustego mleka 3,2 proc.
- 0,5 łyżeczki octu balsamicznego (pominęłam)
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki miodu (lub golden syrupu)
- 50 g stopionej mlecznej czekolady (zastąpiłam ciemnym kakao)
Wierzch:
- 150 g czekolady mlecznej lub polewa czekoladowa
- perełki i gwiazdki cukrowe
Składniki zostały podane na 12 muffinek. W jednej miseczce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystko ze sobą połączyć i ubić mikserem. Ciastem napełnić 12 papierowych foremek do muffinek, napełniając je so 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią każdą z muffinek. Udekorować perełkami i gwiazdkami.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze