Trwa ładowanie...
d3rzozw
oprac. Katarzyna Gileta

Ryba po grecku. Wigilijny klasyk w prostym przepisie

Przepis

Ryba po grecku jest grecka jedynie z nazwy. Tak naprawdę to tradycyjne polskie danie, które serwujemy na wigilijnej wieczerzy. Jednak ryba z duszonymi warzywami sprawdzi się nie tylko od święta. Jak ją przygotować? Oto sprawdzony przepis.

d3rzozw
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©npls - stock.adobe.com
Składniki
  • 500 g filetów rybnych (np. z mintaja)
  • pół selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
Przepis
  • Filety obtoczyłam w mące i podsmażyłam na patelni. Skropiłam rybę sokiem z cytryny.
  • Warzywa obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach Cebulę pokroiłam na drobno i zeszkliłam ją na patelni. Następnie wrzuciłam na patelnię starte warzywa, około dziesięciu łyżeczek koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, sól pieprz i cukier.
  • Do wszystkiego dolałam odrobinę wody i dusiłam przez około 30 minut.
  • W salaterce układałam warstwami rybę i sos z warzywami i dodałam soku z cytryny.
  • Udekorowałam pietruszka natką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba po grecku. Wigilijny klasyk w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d3rzozw

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rzozw
d3rzozw
d3rzozw
d3rzozw
Więcej tematów
d3rzozw