Ryba po grecku. Wigilijny klasyk w prostym przepisie
Ryba po grecku jest grecka jedynie z nazwy. Tak naprawdę to tradycyjne polskie danie, które serwujemy na wigilijnej wieczerzy. Jednak ryba z duszonymi warzywami sprawdzi się nie tylko od święta. Jak ją przygotować? Oto sprawdzony przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Filety obtoczyłam w mące i podsmażyłam na patelni. Skropiłam rybę sokiem z cytryny.
- Warzywa obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach Cebulę pokroiłam na drobno i zeszkliłam ją na patelni. Następnie wrzuciłam na patelnię starte warzywa, około dziesięciu łyżeczek koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, sól pieprz i cukier.
- Do wszystkiego dolałam odrobinę wody i dusiłam przez około 30 minut.
- W salaterce układałam warstwami rybę i sos z warzywami i dodałam soku z cytryny.
- Udekorowałam pietruszka natką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze