ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6

Ryba w sosie pomidorowym

Przepis

- Dość proste i apetyczne danie. Rybę można wybrać według własnego uznania, sprawdza się dorsz, miruna czy mintaj. Te sprawdziłam i mogę polecić - pisze autorka bloga Gotuj ze mną. Tak przygotowaną rybę można podawać z ziemniakami, jak również z ryżem. Wypróbujecie przepis?

Trwa ładowanie...
ycipk-1vzqc6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 600 g filetów rybnych (dorsz, miruna lub mintaj)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • pomidory krojone z puszki z ziołami
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
Przepis

Filety pokroić na mniejsze kawałki, posolić, posypać pieprzem i odstawić do lodówki. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, zeszklić posiekane warzywa. Dodać pomidory z puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut. Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba w sosie pomidorowym - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-1vzqc6
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6