Ryba w sosie pomidorowym
- Dość proste i apetyczne danie. Rybę można wybrać według własnego uznania, sprawdza się dorsz, miruna czy mintaj. Te sprawdziłam i mogę polecić - pisze autorka bloga Gotuj ze mną. Tak przygotowaną rybę można podawać z ziemniakami, jak również z ryżem. Wypróbujecie przepis?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 600 g filetów rybnych (dorsz, miruna lub mintaj)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 g imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- pomidory krojone z puszki z ziołami
- 100 ml wywaru warzywnego
- posiekana natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane
Filety pokroić na mniejsze kawałki, posolić, posypać pieprzem i odstawić do lodówki. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, zeszklić posiekane warzywa. Dodać pomidory z puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut. Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze