Ryba po grecku
Trudno znaleźć jeden idealny przepis na rybę po grecku. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Rybę można opanierować i usmażyć jednak równie dobrze sprawdza się pieczone filety. Taka wersja będzie nieco mniej kaloryczna. Do warzywnego sosu można dodać przecier pomidorowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Przygotuj rybę do smażenia (rozmróź ją i delikatnie posól). Obtocz rybę w jajku a następnie w mące. Tak przygotowane ryby połóż na rozgrzanej patelni i upiecz. Obierz warzywa i zetrzyj marchewkę i pietruszkę na drobnej tarce. Pora pokrój w małe plasterki. Tak przygotowane warzywa połóż na patelni i smaż powoli pod przykryciem. Dodaj po paru minutach do warzyw przyprawy (według uznania). Gdy warzywa będą już miękkie i usmażone, dodaj do nich odrobinę przecieru pomidorowego i mąki ziemniaczanej ( pół łyżeczki rozpuść w wodzie i wlej do warzyw) wszystkie e dokładnie wymieszaj. Gdy ryba jest już upieczona i warzywa przygotowane, połóż rybę na półmisku i na filety rozłóż warzywa. Następnie całość zawiń na około 10 min w folię aluminiową, aby potrawa się za parowała. Będzie wtedy smaczniejsza.
Przepis dodał użytkownik ch.emilia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze