Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Ryba po grecku

Przepis

Trudno znaleźć jeden idealny przepis na rybę po grecku. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Rybę można opanierować i usmażyć jednak równie dobrze sprawdza się pieczone filety. Taka wersja będzie nieco mniej kaloryczna. Do warzywnego sosu można dodać przecier pomidorowy.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Ryba po grecku
123RF
Ryba po grecku
Składniki
  • filet z morszczuka 3 szt.
  • mąka pół szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • jajka 1 szt.
  • marchewka 3 szt.
  • pietruszka 3 szt.
  • por 1 mały
  • olej
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, Vegeta pikantna
Przepis

Przygotuj rybę do smażenia (rozmróź ją i delikatnie posól). Obtocz rybę w jajku a następnie w mące. Tak przygotowane ryby połóż na rozgrzanej patelni i upiecz. Obierz warzywa i zetrzyj marchewkę i pietruszkę na drobnej tarce. Pora pokrój w małe plasterki. Tak przygotowane warzywa połóż na patelni i smaż powoli pod przykryciem. Dodaj po paru minutach do warzyw przyprawy (według uznania). Gdy warzywa będą już miękkie i usmażone, dodaj do nich odrobinę przecieru pomidorowego i mąki ziemniaczanej ( pół łyżeczki rozpuść w wodzie i wlej do warzyw) wszystkie e dokładnie wymieszaj. Gdy ryba jest już upieczona i warzywa przygotowane, połóż rybę na półmisku i na filety rozłóż warzywa. Następnie całość zawiń na około 10 min w folię aluminiową, aby potrawa się za parowała. Będzie wtedy smaczniejsza.

Przepis dodał użytkownik ch.emilia

Ryba po grecku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2mcw74

Podziel się opinią

Share
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74