Trwa ładowanie...
d226rij
04-03-2019 09:59

Halibut zapiekany z oliwkowym puree. Pyszny sposób na rybę

Przepis

"Fantastyczne danie, jest tak urozmaicone, że właściwie można podawać bez dodatków. Bardzo elegancko wygląda na talerzu, a smak ryby jest kompletnym zaskoczeniem" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

d226rij
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 500 g fileta z halibuta
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • po 50 g oliwek zielonych i czarnych bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
Przepis

Szpinak rozmrozić, cebulę posiekać zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 minut. Cytrynę sparzyć, z połowy obrać skórkę, pokroić na paseczki do dekoracji. Drugą część zetrzeć na tarce, sok wycisnąć.

Tosty pokroić, czosnek obrać. Do malaksera włożyć tosty, oliwki, czosnek i zmiksować. Dodać bazylię, otartą skórkę przesmażyć na 2 łyżkach oliwy ok. 2 minut.

Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą. Dno formy wyłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami. Wyłożyć szpinak, następnie ułożyć rybę. Przykryć masą oliwkową. Wstawić do piekarnika zapiekać około 30 min. w 180 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać oliwką. Przed podaniem każdą porcję udekorować paseczkami cytryny i świeżą bazylią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Halibut zapiekany z oliwkowym puree. Pyszny sposób na rybę
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj