Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Halibut zapiekany z oliwkowym puree. Pyszny sposób na rybę - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

"Fantastyczne danie, jest tak urozmaicone, że właściwie można podawać bez dodatków. Bardzo elegancko wygląda na talerzu, a smak ryby jest kompletnym zaskoczeniem" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

Składniki
  • 500 g fileta z halibuta
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • po 50 g oliwek zielonych i czarnych bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
Przepis

Szpinak rozmrozić, cebulę posiekać zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 minut. Cytrynę sparzyć, z połowy obrać skórkę, pokroić na paseczki do dekoracji. Drugą część zetrzeć na tarce, sok wycisnąć.

Tosty pokroić, czosnek obrać. Do malaksera włożyć tosty, oliwki, czosnek i zmiksować. Dodać bazylię, otartą skórkę przesmażyć na 2 łyżkach oliwy ok. 2 minut.

Qaqwqwrqw

Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą. Dno formy wyłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami. Wyłożyć szpinak, następnie ułożyć rybę. Przykryć masą oliwkową. Wstawić do piekarnika zapiekać około 30 min. w 180 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać oliwką. Przed podaniem każdą porcję udekorować paseczkami cytryny i świeżą bazylią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Qaqwqwrqw
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw