Halibut zapiekany z oliwkowym puree. Pyszny sposób na rybę
"Fantastyczne danie, jest tak urozmaicone, że właściwie można podawać bez dodatków. Bardzo elegancko wygląda na talerzu, a smak ryby jest kompletnym zaskoczeniem" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Szpinak rozmrozić, cebulę posiekać zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 minut. Cytrynę sparzyć, z połowy obrać skórkę, pokroić na paseczki do dekoracji. Drugą część zetrzeć na tarce, sok wycisnąć.
Tosty pokroić, czosnek obrać. Do malaksera włożyć tosty, oliwki, czosnek i zmiksować. Dodać bazylię, otartą skórkę przesmażyć na 2 łyżkach oliwy ok. 2 minut.
Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą. Dno formy wyłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami. Wyłożyć szpinak, następnie ułożyć rybę. Przykryć masą oliwkową. Wstawić do piekarnika zapiekać około 30 min. w 180 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać oliwką. Przed podaniem każdą porcję udekorować paseczkami cytryny i świeżą bazylią.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze