Trwa ładowanie...
d3sb30g
d3sb30g

Halibut zapiekany z oliwkowym puree. Pyszny sposób na rybę

Przepis

"Fantastyczne danie, jest tak urozmaicone, że właściwie można podawać bez dodatków. Bardzo elegancko wygląda na talerzu, a smak ryby jest kompletnym zaskoczeniem" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d3sb30g
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 500 g fileta z halibuta
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • po 50 g oliwek zielonych i czarnych bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
Przepis

Szpinak rozmrozić, cebulę posiekać zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 minut. Cytrynę sparzyć, z połowy obrać skórkę, pokroić na paseczki do dekoracji. Drugą część zetrzeć na tarce, sok wycisnąć.

Tosty pokroić, czosnek obrać. Do malaksera włożyć tosty, oliwki, czosnek i zmiksować. Dodać bazylię, otartą skórkę przesmażyć na 2 łyżkach oliwy ok. 2 minut.

Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą. Dno formy wyłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami. Wyłożyć szpinak, następnie ułożyć rybę. Przykryć masą oliwkową. Wstawić do piekarnika zapiekać około 30 min. w 180 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać oliwką. Przed podaniem każdą porcję udekorować paseczkami cytryny i świeżą bazylią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Halibut zapiekany z oliwkowym puree. Pyszny sposób na rybę
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d3sb30g
d3sb30g
d3sb30g
d3sb30g
d3sb30g
d3sb30g