Ryba po grecku na szybko

Ryba po grecku gości na wigilijnych stolach w wielu polskich domach. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Panierowane kawałki ryby duszone w warzywnym sosie sprawdza się jednak nie tylko w święta. Zobaczcie nasz przepis.

Ryba po grecku na szybkoRyba po grecku na szybko

Składniki

  • 1-2 sztuki filety rybne
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki pieprzu ziarnistego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przepis

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka wraz z przyprawami i dusimy. Filety rybne oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. Po usmażeniu układamy na talerzu lub półmisku. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smak. Następnie warzywa wykładamy na rybę ułożoną na półmisku. Przy użyciu łyżki formujemy z warzyw ładny, kształtny kopczyk. Przygotowaną w ten sposób rybę odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości