Ryba po grecku na szybko
Ryba po grecku gości na wigilijnych stolach w wielu polskich domach. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Panierowane kawałki ryby duszone w warzywnym sosie sprawdza się jednak nie tylko w święta. Zobaczcie nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka wraz z przyprawami i dusimy. Filety rybne oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. Po usmażeniu układamy na talerzu lub półmisku. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smak. Następnie warzywa wykładamy na rybę ułożoną na półmisku. Przy użyciu łyżki formujemy z warzyw ładny, kształtny kopczyk. Przygotowaną w ten sposób rybę odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy na zimno.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze