Ryba po grecku na szybko

Ryba po grecku gości na wigilijnych stolach w wielu polskich domach. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Panierowane kawałki ryby duszone w warzywnym sosie sprawdza się jednak nie tylko w święta. Zobaczcie nasz przepis.

Ryba po grecku na szybkoRyba po grecku na szybko

Składniki

  • 1-2 sztuki filety rybne
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki pieprzu ziarnistego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przepis

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka wraz z przyprawami i dusimy. Filety rybne oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. Po usmażeniu układamy na talerzu lub półmisku. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smak. Następnie warzywa wykładamy na rybę ułożoną na półmisku. Przy użyciu łyżki formujemy z warzyw ładny, kształtny kopczyk. Przygotowaną w ten sposób rybę odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯