Ryba po grecku. Ten przepis warto sobie odświeżyć przed Świętami

Spośród wigilijnych potraw trudno wybrać tę najsmaczniejszą. bez wątpienia prym jednak wiedzie ryba po grecku. Soczyste kawałki białej ryby pod kołderką z duszonych warzyw w sosie pomidorowym.... Niebo w gębie. Warto już teraz przypomnieć sobie ten tradycyjny przepis. Jak przyrządzić rybę po grecku, by nie była mdła? Sekret tkwi w kilku sekretnych składnikach. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na ten świąteczny klasyk.

Ryba po greckuRyba po grecku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 10 średnich marchewek
  • 1 por
  • 4 cebule
  • 1/4 selera
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól, cukier, pieprz, papryka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Przepis

  • Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posiadacze sprzętu zmechanizowanego robią to błyskawicznie.
  • Cebulę i por kroimy na półplasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla.
  • Teraz na patelni przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy.
  • Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min.
  • Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, że smak stanie się bardziej zdecydowany. Ci, którzy nie używają octu, mogą go zastąpić cytryną lub w ogóle zrezygnować z dodatkowego zakwaszania. Sprawdzamy smak; uzupełniamy to, czego nam brakuje.Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Rondel odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje. Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
  • Na wybrany półmisek (dosyć głęboki) kładziemy na dno cienką warstwę masy jarzynowo-pomidorowej. Na niej układamy kawałki ryby. Rybę teraz solimy.
  • Wracamy do naszego rondla. Sprawdzamy smak po raz ostatni. Pamiętajmy, że dopóki sos jest ciepły wszystkie aromaty są intensywniejsze. Po ostygnięciu część z nich znacznie osłabnie. Także w tej chwili smak powinien być bardzo zdecydowany.
  • Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść laurowy na wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.
  • Jak podawać? Zdejmujemy ziarenka pieprzu. Liść laurowy może pozostać jako dekoracja. Kładziemy nieco zielonej pietruszki. Podajemy schłodzoną, ale nie powinna być wściekle zimna.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia