Ryba po grecku. Ten przepis warto sobie odświeżyć przed Świętami

Spośród wigilijnych potraw trudno wybrać tę najsmaczniejszą. bez wątpienia prym jednak wiedzie ryba po grecku. Soczyste kawałki białej ryby pod kołderką z duszonych warzyw w sosie pomidorowym.... Niebo w gębie. Warto już teraz przypomnieć sobie ten tradycyjny przepis. Jak przyrządzić rybę po grecku, by nie była mdła? Sekret tkwi w kilku sekretnych składnikach. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na ten świąteczny klasyk.

Ryba po greckuRyba po grecku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 10 średnich marchewek
  • 1 por
  • 4 cebule
  • 1/4 selera
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól, cukier, pieprz, papryka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Przepis

  • Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posiadacze sprzętu zmechanizowanego robią to błyskawicznie.
  • Cebulę i por kroimy na półplasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla.
  • Teraz na patelni przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy.
  • Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min.
  • Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, że smak stanie się bardziej zdecydowany. Ci, którzy nie używają octu, mogą go zastąpić cytryną lub w ogóle zrezygnować z dodatkowego zakwaszania. Sprawdzamy smak; uzupełniamy to, czego nam brakuje.Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Rondel odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje. Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
  • Na wybrany półmisek (dosyć głęboki) kładziemy na dno cienką warstwę masy jarzynowo-pomidorowej. Na niej układamy kawałki ryby. Rybę teraz solimy.
  • Wracamy do naszego rondla. Sprawdzamy smak po raz ostatni. Pamiętajmy, że dopóki sos jest ciepły wszystkie aromaty są intensywniejsze. Po ostygnięciu część z nich znacznie osłabnie. Także w tej chwili smak powinien być bardzo zdecydowany.
  • Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść laurowy na wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.
  • Jak podawać? Zdejmujemy ziarenka pieprzu. Liść laurowy może pozostać jako dekoracja. Kładziemy nieco zielonej pietruszki. Podajemy schłodzoną, ale nie powinna być wściekle zimna.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟