Puszysta babka majonezowo – cytrusowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 3/4 szklanki puszystej mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 limonki
- 4 czubate łyżki majonezu
- mięta do dekoracji
Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza.
Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy puszystą mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie spokojnie zdążysz np. udekorować stół na wielkanocne spotkanie. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.
Przepis poleca Piotr Ceranowicz ekspert Lubelli
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze