Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Puszysta babka majonezowo – cytrusowa

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
d2isyz5
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 3/4 szklanki puszystej mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • mięta do dekoracji
Przepis

Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza.

Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy puszystą mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie spokojnie zdążysz np. udekorować stół na wielkanocne spotkanie. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.

Przepis poleca Piotr Ceranowicz ekspert Lubelli

Puszysta babka majonezowo – cytrusowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5