Wielkanocna babka marmurkowa. Tego przepisu nie da się zepsuć
Mamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę marmurkową. babka marmurkowa jest niesamowicie puszysta i pyszna. Na dodatek pięknie prezentuje się na stole. Ciasto długo zachowuje świeżość. Nie zwlekajcie ani chwili i zabierajcie się za pieczenie! Naprawdę warto!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ubić masło na puszysta masę. Wsypać cukier, cukier waniliowy i sól.
- Dodać jajka i mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.
- Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dolać mleko i wyrobić ciasto.
- Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Wnętrze formy wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Wlać do środka dwie trzecie ciasta. Do reszty Ciemną masę przełożyć do formy. Widelcem delikatnie wymieszać obie warstwy tak, aby powstał marmurkowy wzór.
- Piec przez ok. 60-70 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl