Trwa ładowanie...
d2zkcyf
d2zkcyf

Babka ponczowa. Podaj na świąteczny stół

Przepis

Wlgotna, puszysta i aromatyczna babka będzie ozdobą świątecznego stołu. Przepis poleca autorka bloga Królestwo Garów.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d2zkcyf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Babka ponczowa. Podaj na świąteczny stół
Królestwo garów
Babka ponczowa. Podaj na świąteczny stół
Składniki
  • 500 g mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 120 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 10 żółtek,
  • 25 ml rumu,
  • łyżeczka do kawy soli,
  • 200 ml mleka,
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa.

poncz:

  • 125 ml wody,
  • 60 g cukru,
  • 60 ml rumu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kawałeczek skórki cytrynowej.
Przepis

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Upieczoną babkę wyjąć, ułożyć na kratce i odstawić do ostygnięcia.
Poncz: Zagotować wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum. Gdy ostygnie polać nim babkę.

Zonacz też: domowy majonez

d2zkcyf
Babka ponczowa. Podaj na świąteczny stół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2zkcyf
d2zkcyf

d2zkcyf
d2zkcyf
d2zkcyf