Babka ponczowa. Podaj na świąteczny stół
Wlgotna, puszysta i aromatyczna babka będzie ozdobą świątecznego stołu. Przepis poleca autorka bloga Królestwo Garów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 120 g cukru,
- 120 g masła,
- 10 żółtek,
- 25 ml rumu,
- łyżeczka do kawy soli,
- 200 ml mleka,
- skórka cytrynowa lub pomarańczowa.
poncz:
- 125 ml wody,
- 60 g cukru,
- 60 ml rumu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kawałeczek skórki cytrynowej.
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Upieczoną babkę wyjąć, ułożyć na kratce i odstawić do ostygnięcia.
Poncz: Zagotować wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum. Gdy ostygnie polać nim babkę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze