Trwa ładowanie...
d2cnfso
10-04-2017 09:03

Waniliowa babka zebra

Przepis

Babka to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Klasyczną wersję warto urozmaicić dodatkiem kakao - babka wygląda interesująco i nie jest trudna do przygotowania. W dodatku ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d2cnfso
4.7
(47 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowa)
  • 2 łyżeczki proszku od pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao bez cukru
  • 7-9 łyżek wody
  • 300 g masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej)
  • 5 dużych jajek
  • 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Formę do babki o średnicy 24-25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki wody, aby powstała papka.

Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Do jajecznej masy dodać w trzech partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać.

Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce, lekko nią obracają w poziomie. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjmujemy z blaszki, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: pyszne ciasto krówka bez pieczenia

Waniliowa babka zebra
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

46
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj