Trwa ładowanie...
dnqa082
dnqa082

Waniliowa babka zebra

Przepis

Babka to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Klasyczną wersję warto urozmaicić dodatkiem kakao - babka wygląda interesująco i nie jest trudna do przygotowania. W dodatku ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

3.4
(47 głosów)
Oceń:
dnqa082
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Waniliowa babka zebra
www.malacukierenka.pl
Waniliowa babka zebra
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowa)
  • 2 łyżeczki proszku od pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao bez cukru
  • 7-9 łyżek wody
  • 300 g masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej)
  • 5 dużych jajek
  • 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Formę do babki o średnicy 24-25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki wody, aby powstała papka.

Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Do jajecznej masy dodać w trzech partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać.

Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce, lekko nią obracają w poziomie. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjmujemy z blaszki, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: pyszne ciasto krówka bez pieczenia

Waniliowa babka zebra
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dnqa082

Podziel się opinią

45
1
Share
dnqa082
dnqa082

dnqa082
dnqa082
dnqa082