Waniliowa babka zebra
Babka to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Klasyczną wersję warto urozmaicić dodatkiem kakao - babka wygląda interesująco i nie jest trudna do przygotowania. W dodatku ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowa)
- 2 łyżeczki proszku od pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao bez cukru
- 7-9 łyżek wody
- 300 g masła
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej)
- 5 dużych jajek
- 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Formę do babki o średnicy 24-25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki wody, aby powstała papka.
Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Do jajecznej masy dodać w trzech partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać.
Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce, lekko nią obracają w poziomie. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjmujemy z blaszki, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: pyszne ciasto krówka bez pieczenia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze