Babka z ziemniaków
Chcesz przygotować coś prostego, ale zarazem bardzo smacznego? Mamy dla ciebie przepis na babkę ziemniaczaną. Będzie idealna! to tradycyjny podlaski przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 75 dag ziemniaków
- 8 dkg kaszy manny
- 12 dag mąki
- 1 jajko
- 4 dag masła
- 4 dag drobno startego żółtego sera
- sól
- gałka muszkatołowa
- pęczek natki
Farsz:
- 50 dag pomidorów
- 50 dag pieczarek
- 2-3 dymki ze szczypiorkiem
- 2 dag masła
- 1/8 litra bulionu z kostki
- 20 dag kremówki
- 5 dag drobno startego żółtego sera
- 5 dag grubo startego żółtego sera
- sól
- biały pieprz
- tłuszcz do foremki
Ziemniaki ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę lub zemleć. Dodać mąkę, jajko, masło, ser, łyżeczkę soli, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę. Dokładnie wyrobić masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej kaszą manną formy w kształcie wieńca.
Umieścić foremkę w głębszej blaszce napełnionej gorącą wodą. Piec 75 minut w temp. 200 stopni.
W tym czasie przygotować farsz.
Pomidory pokroić w cząstki, usunąć pestki. Pieczarki pociąć w plastry, szczypiorek posiekać. Na maśle podsmażyć pieczarki. Następnie dodać pomidory, podlać bulionem i śmietaną. Poddusić. Dorzucić szczypiorek. Dusić jeszcze minutę. Przyprawić solą, pieprzem, wsypać ser.
Gotową babkę wyjąć z pieca, posypać grubo startym serem. Zapiekać 10 min. w temp. 200 stopni.
Następnie wyjąć babkę z foremki, przełożyć na półmisek. Napełnić babkę przygotowanym farszem.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze