Pieczone jabłka w cieście z miodem i bakaliami
Pyszny i aromatyczny deser z jabłkami. Owoce wspaniale smakują z bakaliami i miodem. Można je posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu i podać z lodami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Dodatkowo:
- cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania
- Do miski wyspać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtko, wodę i ciasto wyrobić mikserem lub szybko zagnieść rękoma. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 25-30 minut do lodówki.
- Posiekane bakalie wymieszać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne (nie przepoławiać jabłek), użyłam do tego drylownicy do jabłek, można też użyć podłużnej obieraczki do warzyw lub małej łyżeczki.
- Z ciasta odłożyć bardzo mały kawałek na liski (można to pominąć), pozostałe ciasto podzielić na 6-8 równych porcji.
- Każdy kawałek ciasta dość cienko rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek. Następnie ciastem obkleić jabłka, nie zaklejając z góry wejścia na bakalie.
- Do środka jabłek włożyć bakalie, lekko docisnąć, należy zachować miejsce na miód.
- Do każdego jabłka dodać łyżeczkę miodu i całkowicie obłożyć owoce ciastem, rozciągając je rękoma, zamykamy jabłka.
- Jabłka w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Białko lekko ubić mikserem i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem.
- Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
- Jabłka podawać jeszcze ciepłe, można z bitą śmietaną lub lodami. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze