Trwa ładowanie...
d4ee12n
20-01-2021 09:17

Pieczone jabłka w cieście z miodem i bakaliami

Przepis

Pyszny i aromatyczny deser z jabłkami. Owoce wspaniale smakują z bakaliami i miodem. Można je posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu i podać z lodami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d4ee12n
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
  • 7-8 średnich jabłek lub 6 bardzo dużych (dość miękkich)
  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 białko
  • około 100 g posiekanych bakalii
  • 6-8 łyżeczek miodu

Dodatkowo:

  • cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania
Przepis
  • Do miski wyspać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtko, wodę i ciasto wyrobić mikserem lub szybko zagnieść rękoma. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 25-30 minut do lodówki.
  • Posiekane bakalie wymieszać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne (nie przepoławiać jabłek), użyłam do tego drylownicy do jabłek, można też użyć podłużnej obieraczki do warzyw lub małej łyżeczki.
  • Z ciasta odłożyć bardzo mały kawałek na liski (można to pominąć), pozostałe ciasto podzielić na 6-8 równych porcji.
  • Każdy kawałek ciasta dość cienko rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek. Następnie ciastem obkleić jabłka, nie zaklejając z góry wejścia na bakalie.
  • Do środka jabłek włożyć bakalie, lekko docisnąć, należy zachować miejsce na miód.
  • Do każdego jabłka dodać łyżeczkę miodu i całkowicie obłożyć owoce ciastem, rozciągając je rękoma, zamykamy jabłka.
  • Jabłka w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Białko lekko ubić mikserem i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem.
  • Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Jabłka podawać jeszcze ciepłe, można z bitą śmietaną lub lodami. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Pieczone jabłka w cieście z miodem i bakaliami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n