Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Pasztet z karpia. Rybny przysmak nie tylko od święta

Przepis

Dobry pasztet najczęściej kojarzy się z króliczym albo drobiowym mięsem. Najlepsze propozycje oczywiście robi się z dziczyzny. Często zapominamy, że pyszną i zdrową bazą do tej potrawy może być ryba. Na świąteczny stół warto przygotować pasztet z karpia. Sprawdzony przepis na lekką potrawę prosto z bloga "Dietolog".

3.8
(4 głosy)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
www.dietolog.pl
Składniki
  • 500 g filetu z karpia (waga po usunięciu skóry i ości, przed 700 g)
  • 1 mała czerstwa kajzerka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • sól oraz pieprz do smaku
  • włoszczyzna,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego.
Przepis

Rybę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny, ziaren pieprzu i ziela angielskiego. W zależności od wielkości ryby, przez ok. 25 minut. Można przygotować ją również w parowarze. Usuwamy skórę oraz ości, a mięso siekamy. Bułkę namaczamy w gorącej wodzie, a następnie odciskamy. Łączymy masę z przyprawami oraz mięsem ryby. Dodajemy miękkie masło, żółtko i pianę ubitą z białka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Masę wyrównujemy w formie (lub dwóch mniejszych) posmarowanej odrobiną masła, wstawiamy do większego naczynia z wodą. Pieczemy pod przykryciem około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni C. Podajemy na zimno np. z lekkim sosem jogurtowym.
Zobacz także: dietetyczny sposób na wigilijnego karpia

Polecamy wideo: jak rozpoznać świeżą rybę?

Pasztet z karpia. Rybny przysmak nie tylko od święta
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal