Pasztet z karpia. Rybny przysmak nie tylko od święta
Jeśli karp, to tylko na święta? Nic podobnego! Dobry pasztet najczęściej kojarzy się z króliczym albo drobiowym mięsem. Najlepsze propozycje oczywiście robi się z dziczyzny. Często zapominamy, że pyszną i zdrową bazą do tej potrawy może być ryba. Na świąteczny stół warto przygotować pasztet z karpia. Sprawdzony przepis na lekką potrawę prosto z bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g filetu z karpia (waga po usunięciu skóry i ości, przed 700 g)
- 1 mała czerstwa kajzerka
- 100 g masła
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki tymianku
- sól oraz pieprz do smaku
- włoszczyzna,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu czarnego.
Rybę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny, ziaren pieprzu i ziela angielskiego. W zależności od wielkości ryby, przez ok. 25 minut. Można przygotować ją również w parowarze. Usuwamy skórę oraz ości, a mięso siekamy.
Bułkę namaczamy w gorącej wodzie, a następnie odciskamy. Łączymy masę z przyprawami oraz mięsem ryby. Dodajemy miękkie masło, żółtko i pianę ubitą z białka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.
Masę wyrównujemy w formie (lub dwóch mniejszych) posmarowanej odrobiną masła, wstawiamy do większego naczynia z wodą. Pieczemy pod przykryciem około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni C. Podajemy na zimno np. z lekkim sosem jogurtowym.
Polecamy wideo: jak rozpoznać świeżą rybę?
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze