Karp w sosie pomidorowym
Karp zapiekany w sosie pomidorowym to smaczna alternatywa dla karpia a galarecie lub smażonego w panierce. tak przygotowana ryba ma mniej kalorii, więc bez obaw możemy sięgnąć po dokładkę. Skusicie się? Przepis jest bardzo prosty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 4 porcje filetów z karpia
- mąka
- olej
- sól, pieprz
Sos:
- 1/3 szklanki sosu pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka chili do smaku
Wszystkie składniki sosu zmiksować. Umyte i osuszone filety z karpia przyprawić, odstawić na kilkanaście minut. Na patelni mocno rozgrzać olej, każdy filet obtoczyć w mące i szybko obsmażyć z obu stron. Obsmażone filety delikatnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę, polać sosem i na 5 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Przepis dodał użytkownik justina222
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze