Zupa bożonarodzeniowa z karpia
W niektórych regionach Polski na wigilijnych stołach bardzo często gościły zupy rybne. Także dziś można pokusić się o taką świąteczną alternatywę dla barszczu. Szczególnie, gdy zostaną nam resztki ryb z przygotowywania innych potraw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela)
- ogony
- płetwy
- ikra
- 20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach)
- 6 dkg masła
- 6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę
- szczypta imbiru
- ząbek czosnku
- sól
- wegeta do smaku
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- natka pietruszki do dekoracji
- 1,5-2 l wody
- 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się, kiedy zupa jest już podana na talerzu
- Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości.
- Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem.
- Jak się zagotuje, zaprawić zasmażką i chwilę pogotować.
- Kiedy warzywa będą prawie miękkie, wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę.
- Zagotować, posypać natką i można podawać.
Przepis dodał użytkownik pati11185
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze