Trwa ładowanie...
d1jgapg
d1jgapg

Zupa bożonarodzeniowa z karpia

Przepis

W niektórych regionach Polski na wigilijnych stołach bardzo często gościły zupy rybne. Także dziś można pokusić się o taką świąteczną alternatywę dla barszczu. Szczególnie, gdy zostaną nam resztki ryb z przygotowywania innych potraw.

2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Zupa bożonarodzeniowa z karpia
123RF
Składniki
  • 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela)
  • ogony
  • płetwy
  • ikra
  • 20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach)
  • 6 dkg masła
  • 6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę
  • szczypta imbiru
  • ząbek czosnku
  • sól
  • wegeta do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1,5-2 l wody
  • 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się, kiedy zupa jest już podana na talerzu
Przepis
  • Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości.
  • Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem.
  • Jak się zagotuje, zaprawić zasmażką i chwilę pogotować.
  • Kiedy warzywa będą prawie miękkie, wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę.
  • Zagotować, posypać natką i można podawać.

Przepis dodał użytkownik pati11185

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa bożonarodzeniowa z karpia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
Więcej tematów
d1jgapg