Karp pieczony w białym winie

Trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia. Najczęściej go przygotowujemy w panierce lub w galarecie. Warto jednak przełamać klasykę i pokusić się o upieczenie ryby w białym winie. Nie pożałujecie.

Karp pieczony w białym winieKarp pieczony w białym winie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka szałwii z majerankiem
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

Przepis

  • Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodaj drobno posiekane cebule.
  • Tą mieszaniną natrzyj oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Ułóż dzwonka jedno na drugim, zalej winem, przykryj naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
  • Następnie ułóż rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrop połową masła i winem z marynaty, piecz w temperaturze 180 st. C, aż się lekko przyrumieni.
  • Rybę wyjmij, posyp bułką tartą i skrop pozostałym masłem.
  • Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥