Trwa ładowanie...
d1bkw75
d1bkw75

Karp pieczony w białym winie

Przepis

Trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia. Najczęściej go przygotowujemy w panierce lub w galarecie. Warto jednak przełamać klasykę i pokusić się o upieczenie ryby w białym winie. Nie pożałujecie.

4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Karp pieczony w białym winie
123RF
Składniki
  • 1 kg karpia
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka szałwii z majerankiem
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
Przepis
  • Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodaj drobno posiekane cebule.
  • Tą mieszaniną natrzyj oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Ułóż dzwonka jedno na drugim, zalej winem, przykryj naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
  • Następnie ułóż rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrop połową masła i winem z marynaty, piecz w temperaturze 180 st. C, aż się lekko przyrumieni.
  • Rybę wyjmij, posyp bułką tartą i skrop pozostałym masłem.
  • Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą.

Przepis dodał użytkownik agga129

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Karp pieczony w białym winie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bkw75
d1bkw75
d1bkw75
d1bkw75
Więcej tematów
d1bkw75