Karp pieczony w białym winie

Trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia. Najczęściej go przygotowujemy w panierce lub w galarecie. Warto jednak przełamać klasykę i pokusić się o upieczenie ryby w białym winie. Nie pożałujecie.

Karp pieczony w białym winieKarp pieczony w białym winie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka szałwii z majerankiem
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

Przepis

  • Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodaj drobno posiekane cebule.
  • Tą mieszaniną natrzyj oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Ułóż dzwonka jedno na drugim, zalej winem, przykryj naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
  • Następnie ułóż rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrop połową masła i winem z marynaty, piecz w temperaturze 180 st. C, aż się lekko przyrumieni.
  • Rybę wyjmij, posyp bułką tartą i skrop pozostałym masłem.
  • Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę